FAQ

Historia związana z powstaniem najostrzejszej pizzy jest w zasadzie bardzo prosta, a zarazem trochę zabawna. Pewnego dnia omyłkowo zamiast papryczek chili dostaliśmy habanero i zaczęliśmy ją testować w naszych sosach i badać reakcje na sobie. W trakcie eksperymentów stwierdziliśmy, że brakuje w Polsce fajnego wyzwania ostrości i zamówiliśmy testowo kilka różnych najostrzejszych papryczek i robiliśmy wyzwanie głównie między sobą i znajomymi i tak narodził się pomysł stworzenia najostrzejszej pizzy w Polsce. Razem z naszym Pizzaiolo i Właścicielem pizzerii przez kilka miesięcy tworzyliśmy różne receptury, aby pizza rzeczywiście była piekielnie ostra, a zarazem bezpieczna dla zdrowia. Następnie zgłosiliśmy się do biura rekordów, dostaliśmy stosowny certyfikat potwierdzający, że faktycznie to co stworzyliśmy jest piekielnie ostre i wystartowaliśmy skromnie z transmisjami na facebook'u. Nie sądziliśmy, że będzie tylu chętnych oraz nie wiązaliśmy z Pizzą Fuoco Infernale większej przyszłości, ale zainteresowanie przerosło nasze najśmielsze oczekiwania, po tym jak dostaliśmy zaproszenie od chiliheadów na zrobienie wyzwania live na ich spotkaniu w Krakowie. Następnie Uczestników było coraz więcej, później zgłaszali się do nas Youtuberzy, robiło się o nas coraz głośniej za sprawą artykułów na różnych poczytnych i popularnych portalach internetowych oraz w radiu. Niedługo po tym przyjechali do nas Filip Chajzer oraz Robert Stockinger z programu Dzień Dobry TVN i zrobili o nas reportaż, który miało okazję obejrzeć kilka milionów osób z całej Polski. Ogromnie nas to cieszy i czujemy się bardzo docenieni i wyróżnieni. Równocześnie z tego miejsca chcielibyśmy jako cała Załoga podziękować osobom które nas od początku wspierały jak i wszystkim Uczestnikom, którzy chętnie biorą udział w Wyzwaniu. Mamy nadzieje, że będzie Was coraz więcej i wszyscy będziemy się dobrze bawili!

Z tego co wiemy nie mieli, nasza receptura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia, niemniej jednak bardzo prosimy osoby, które miewają przewlekłe problemy zdrowotne o nie branie udziału w wyzwaniu. Każdy uczestnik zgodnie ze swoim sumieniem, musi również podpisać stosowne oświadczenie o stanie zdrowia w naszej pizzerii.

Pizzeria znajduje się w Krakowie przy ul. Dąbskiej 18D/LU8 oraz w Rzeszowie przy ul. Paderewskiego 47/LU4.

Tak, należy mieć ukończone 18 lat aby wziąć udział, nawet za zgodą opiekuna/rodzica nie można wziąć udziału wcześniej.

Niestety nie ma takiej możliwości, dostępna jest ona tylko na podczas wzięcia udziału w “Wyzwaniu Ostrości". W innym wypadku wyzwanie nie miałoby sensu i każdy mógłby się przygotowywać do wyzwania i zamawiać pizzę bez końca.

Pizzę można zabrać na własną odpowiedzialność do domu, lub można zostawić u nas, a my z wielkim bólem ją zutylizujemy.

Niestety nie, od początku mamy taką zasadę i nie ulegnie ona zmianie.

Niestety rozmiar wynosi zawsze 45 cm, to nie tylko wyzwanie ostrości, ale również wyzwanie, żeby podołać 45cm pizzy.

W formacie klasycznym macie 30 minut na zjedzenie pizzy, można odczekać maksymalnie do 5 minut, aby ostygła, a po upływie tego czasu trzeba zacząć jeść i zaczynamy odliczanie. W przypadku formatu Koło Al Forno dalej przysługuje 5 minut na ostygnięcie, a bazowy czas na zjedzenie to 30 minut. W zależności od pól wylosowanych na kole ten czas może ulec zmianie.

W formacie klasycznym - 1000 zł oraz dodatkowo 800 zł, jeżeli uda się pobić obecny rekord czasowy, który wynosi 7 minut 58 sekund. Jeżeli chodzi o format Koło Al Forno to nagroda podstawowa to 1000 zł, w zależności od wylosowanych pól na kole nagroda rośnie lub maleje.

Tak, natomiast nagrodę można wygrać tylko 1 raz, niezależnie od formatu.

Póki co nie przewidujemy takiej możliwości, ale nie wiemy co przyniesie przyszłość 🙂

Nasze piekielnie ostre sosy są już dostępne do kupienia na naszej stronie internetowej lub w lokalu!

Podczas wyzwania w Formacie Klasycznym nie ma takiej możliwości. W przypadku Koła Al Forno można napić się mleka, ale jedynie w przypadku wylosowania na kole pola "250 ml mleka".

Niestety nie, jeśli zauważymy, że Uczestnik będzie nietrzeźwy, bądź pod wpływem innych używek i specyfików, nie dopuścimy go do wyzwania. Próby oszustwa nie będą przez naszą pizzerie tolerowane.

Tak, aby zapisać się na Wyzwanie należy skorzystać z terminarza online znajdującego się na naszej stronie. Osoby które się nie zapisały nie będą dopuszczone do wyzwania.

Sos do pizzy przygotowujemy zawsze wg takiej samej receptury i każdy uczestnik niezależnie od pochodzenia dostaje taką samą ilość. Pamiętajmy, że jest to fajna zabawa! Nie przystajemy również na wszelkie propozycje sfałszowania wyzwania, nie dogadujemy się na łagodniejszą wersje i nie damy się przekupić.

Dokładny skład sosu to nasza tajemnica, której nie możemy zdradzić ze względu na ogrom pracy i zaangażowania który włożyliśmy w jego tworzenie oraz na naszą kochaną konkurencje. Jedyne co możemy zdradzić to to, że jest piekielnie ostry (zawiera najostrzejsze papryczki na świecie), co mamy potwierdzone certyfikatem z biura rekordów Guinnessa, a sos ma około 5 mln SHU.