Jak wpadliście na taki pomysł najostrzejszej pizzy, jak to się zaczęło?
Historia związana z powstaniem najostrzejszej pizzy jest w zasadzie bardzo prosta, a zarazem trochę zabawna. Pewnego dnia omyłkowo zamiast papryczek chili dostaliśmy habanero i zaczęliśmy ją testować w naszych sosach i badać reakcje na sobie. W trakcie eksperymentów stwierdziliśmy, że brakuje w Polsce fajnego wyzwania ostrości i zamówiliśmy testowo kilka różnych najostrzejszych papryczek i robiliśmy wyzwanie głównie między sobą i znajomymi i tak narodził się pomysł stworzenia najostrzejszej pizzy w Polsce. Razem z naszym Pizzaiolo i Właścicielem pizzerii przez kilka miesięcy tworzyliśmy różne receptury, aby pizza rzeczywiście była piekielnie ostra, a zarazem bezpieczna dla zdrowia. Następnie zgłosiliśmy się do biura rekordów, dostaliśmy stosowny certyfikat potwierdzający, że faktycznie to co stworzyliśmy jest piekielnie ostre i wystartowaliśmy skromnie z transmisjami na facebook'u. Nie sądziliśmy, że będzie tylu chętnych oraz nie wiązaliśmy z Pizzą Fuoco Infernale większej przyszłości, ale zainteresowanie przerosło nasze najśmielsze oczekiwania, po tym jak dostaliśmy zaproszenie od chiliheadów na zrobienie wyzwania live na ich spotkaniu w Krakowie. Następnie Uczestników było coraz więcej, później zgłaszali się do nas Youtuberzy, robiło się o nas coraz głośniej za sprawą artykułów na różnych poczytnych i popularnych portalach internetowych oraz w radiu. Niedługo po tym przyjechali do nas Filip Chajzer oraz Robert Stockinger z programu Dzień Dobry TVN i zrobili o nas reportaż, który miało okazję obejrzeć kilka milionów osób z całej Polski. Ogromnie nas to cieszy i czujemy się bardzo docenieni i wyróżnieni. Równocześnie z tego miejsca chcielibyśmy jako cała Załoga podziękować osobom które nas od początku wspierały jak i wszystkim Uczestnikom, którzy chętnie biorą udział w Wyzwaniu. Mamy nadzieje, że będzie Was coraz więcej i wszyscy będziemy się dobrze bawili!
Czy po zjedzeniu tej super ostrej pizzy zawodnicy mieli jakieś problemy zdrowotne?
Z tego co wiemy nie mieli, nasza receptura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia, niemniej jednak bardzo prosimy osoby, które miewają przewlekłe problemy zdrowotne o nie branie udziału w wyzwaniu. Każdy uczestnik zgodnie ze swoim sumieniem, musi również podpisać stosowne oświadczenie o stanie zdrowia w naszej pizzerii.
Jaka jest lokalizacja pizzerii?
Pizzeria znajduje się w Krakowie przy ul. Dąbskiej 18D/LU8 oraz w Rzeszowie przy ul. Paderewskiego 47/LU4 oraz Panoramicznej 12.
Czy muszę mieć ukończone 18 lat, aby wziąć udział w “Wyzwaniu Ostrości"?
Tak, należy mieć ukończone 18 lat aby wziąć udział, nawet za zgodą opiekuna/rodzica nie można wziąć udziału wcześniej.
Czy pizzę z wyzwania można zamówić na wynos z odbiorem lub dostawą?
Niestety nie ma takiej możliwości, dostępna jest ona tylko na podczas wzięcia udziału w “Wyzwaniu Ostrości". W innym wypadku wyzwanie nie miałoby sensu i każdy mógłby się przygotowywać do wyzwania i zamawiać pizzę bez końca.
Co się dzieje z pizzą, jeżeli ktoś jej nie zje?
Pizzę można zabrać na własną odpowiedzialność do domu, lub można zostawić u nas, a my z wielkim bólem ją zutylizujemy.
Czy mogę wziąć udział w wyzwaniu bez transmisji na żywo?
Niestety nie, od początku mamy taką zasadę i nie ulegnie ona zmianie.
Czy mogę zmienić rozmiar pizzy?
Niestety rozmiar wynosi zawsze 45 cm, to nie tylko wyzwanie ostrości, ale również wyzwanie, żeby podołać 45cm pizzy.
Ile mamy czasu na zjedzenie pizzy, jaki jest koszt wzięcia udziału i od kiedy liczony jest czas?
W formacie klasycznym macie 30 minut na zjedzenie pizzy, można odczekać maksymalnie do 5 minut, aby ostygła, a po upływie tego czasu trzeba zacząć jeść i zaczynamy odliczanie. W przypadku formatu Koło Al Forno dalej przysługuje 5 minut na ostygnięcie, a bazowy czas na zjedzenie to 30 minut. W zależności od pól wylosowanych na kole ten czas może ulec zmianie.
Jaka jest nagroda za zjedzenie pizzy?
Nagroda zależy od wybranego formatu wyzwania oraz tego czy udało się pobić rekord. Więcej informacji co do wysokości nagrody znajduje się w opisach wszystkich formatów na stronie poświęconej „Wyzwaniu Ostrości".
Czy jeśli już raz sprostałem wyzwaniu to mogę wziąć udział ponownie?
Tak, natomiast nagrodę można wygrać tylko 1 raz, niezależnie od formatu.
Czy najostrzejsza pizza w Polsce będzie kiedyś dostępna poza wyzwaniem?
Póki co nie przewidujemy takiej możliwości, ale nie wiemy co przyniesie przyszłość 🙂
Kiedy pojawią się Wasze piekielnie ostre sosy?
Nasze piekielnie ostre sosy są już dostępne do kupienia na naszej stronie internetowej lub w lokalu!
Czy mogę pić w trakcie wyzwania?
Podczas wyzwania w Formacie Klasycznym nie ma takiej możliwości. W przypadku Koła Al Forno można napić się mleka, ale jedynie w przypadku wylosowania na kole pola "250 ml mleka".
Czy mogę brać udział pod wpływem różnych używek oraz po tabletkach rzekomo zmieniających smak?
Niestety nie, jeśli zauważymy, że Uczestnik będzie nietrzeźwy, bądź pod wpływem innych używek i specyfików, nie dopuścimy go do wyzwania. Próby oszustwa nie będą przez naszą pizzerie tolerowane.
Czy na wyzwanie trzeba się wcześniej umawiać?
Tak, aby zapisać się na Wyzwanie należy skorzystać z terminarza online znajdującego się na naszej stronie. Osoby które się nie zapisały nie będą dopuszczone do wyzwania.
Czy ostrość jest zawsze taka sama?
Sos do pizzy przygotowujemy zawsze wg takiej samej receptury i każdy uczestnik niezależnie od pochodzenia dostaje taką samą ilość. Pamiętajmy, że jest to fajna zabawa! Nie przystajemy również na wszelkie propozycje sfałszowania wyzwania, nie dogadujemy się na łagodniejszą wersje i nie damy się przekupić.
Jaki jest skład sosu i ile ma SHU?
Dokładny skład sosu to nasza tajemnica, której nie możemy zdradzić ze względu na ogrom pracy i zaangażowania który włożyliśmy w jego tworzenie oraz na naszą kochaną konkurencje. Jedyne co możemy zdradzić to to, że jest piekielnie ostry (zawiera najostrzejsze papryczki na świecie), co mamy potwierdzone certyfikatem z biura rekordów Guinnessa, a sos ma około 5 mln SHU. W związku z jubileuszową X Edycją stworzyliśmy sos o ostrości 10 mln SHU, którego dostępność jest limitowana i przewidujemy tylko 10 porcji sosu!